Sin City mozinet

2007.09.20. 22:14 BADam

Ezt az szösszenetet 2005-ben írtam a Mozinet magazin középiskolásoknak kiírt versenyére, 15 pontból 12-őt kaptam rá. Nem egy nagy cucc, csak helykitöltésnek nyomom be. A feladat ez volt: A képregényfilmek fontos tényezője a stilizáció és az eredeti képregényre visszautaló formai megoldások alkalmazása. Válassz egy képregényfilmet, és mutass be belőle legalább öt ilyen motívumot.

Sin City

A Sin City az első „mozgó képregény”, az egész film egy jó nagy visszautalás az eredeti képregényre. A filmben feldolgozott sztorik közül csak néhány kisebb történethez és a Nehéz búcsúhoz volt szerencsém, melyet egy bátor kiadó jelentetett meg kicsiny képregényszegény országunkban, így ebből keresek hasonlóságokat, stilizácót a filmmel. A Sin City egyből egy rövid sztorival kezd, amely tökéletes megfilmesítése az „Ahogy a kedves vevő parancsolja” című szösszenetnek, ami eredeti formájában 3 oldal, a filmben körülbelül fél perc. A film ezután egy rövid kitérőt tesz a „Yellow bastard” (Sárga fattyú) című történet felé, majd belekezd a „Nehéz búcsúba”. Ezzel hirtelen belecsöppenünk egy fülledt, forró éjszakai szeretkezésbe. A képregény is ilyen megdöbbentő módon indít, innen kezdődik a cselekmény fő része. A szállodai Marv - rendőr verekedés, üldözés szinte összes mozdulata a képregényből lett átemelve, a lépcsőházba való leugrástól kezdve, a megkapaszkodáson keresztül, a rendőrautós jelenetig minden. Az „operatőri munka” (ez alatt a képregény beli jelenetlerajzolást is értem) is szinte ugyanaz a két médiumon. Vegyük például amikor Marvot Kevin bezárja a pincébe. A filmben és a képregényben is, amikor Marv felébred először csak egy rózsatetoválást mutatnak, és csak később derül ki, hogy ez egy női fej-trófea. Jól látszik hogy ugyanaz a technika a megdöbbentésre. Azért vannak különbségek is a két forma között, például a filmből kihagyták azt a jelenetet, amikor Marv elmegy Gladysért (pisztoly). Valószínűleg a fölöslegessége miatt hagyták ki. Összességében a film tökéletes képregényadaptáció, akinek tetszett olvassa el a képregényt, mert ha az egyiket megkedvelte valaki, a másikat is meg fogja.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika city mozinet sin

A bejegyzés trackback címe:

https://taco.blog.hu/api/trackback/id/tr64171907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2007 Bubu. Minden jog fenntartva.
powered by blog.hu
süti beállítások módosítása